Com és una neurona?

Avui ens hem despertat amb ganes de fer manualitats i hem pensat que potser us vindria de gust l’activitat que us proposem.

En alguna de les entrades del blog us hem explicat diferents coses sobre el cervell i com entrenar-lo per poder ajudar a estar millor. Però, per poder entendre-ho és important que coneguem com funciona el nostre cervell.

El sistema nerviós és l’encarregat de dirigir la funció de relació. L’òrgan més important del sistema nerviós és el cervell, i aquest està format per unes cèl·lules, les neurones.

Aquesta activitat us servirà per conèixer tot de coses sobre la neurona.

Les neurones o també anomenades cèl·lules nervioses, sónl·lules microscòpiques que generen petites quantitats d’electricitat. Imagineu-vos que és com una pila de rellotge. Aquestes envien senyals elèctrics per comunicar-se amb les altres cel·lules, músculs o glàndules. Cada part de la neurona té una funció concreta per aconseguir que aquests missatges s’envïin de manera ràpida i eficient.

neurona bloc

La majoria de persones no han vist mai una neurona de veritat. Els científics han de fer servir microscopis per veure-les, i és que són molt i molt petites!

Els dibuixos i les imatges ajuden a entendre com són i l’estructura que tenen.

Però una altra manera de saber com és una neurona és construint-ne una i agafar-la amb les mans. Per això, avui us volem ajudar a fer una petita manualitat. Avui farem una neurona amb plastilina.

Abans de començar, volem que entengueu que les neurones tenen formes i mides diferents. No són totes iguals, de fet, cap és igual. Tot i així, totes tenen quatre dentrites, un cos cel·lular, un axó i un terminal sinàptic. Les dentrites estan connectades al cos cel·lular. El cos cel·lular conté un nucli de la cèl·lula i altres orgànuls necessaris per mantenir la neurona sana i funcionant amb normalitat. Un sol axó enganxat al cos cel·lular en recull la informació. Al final de l’axó hi ha un terminal sinàptic que conté els neurotransmissors químics i formen els nervis.

Què necessitem per elaborar la nostra neurona de plastilina?

Temps: 30 minuts

Materials:  plastilina de 5 colors diferents

Passos:

1.- Amb la plastilina d’un color, fes una bola de mida d’un aglà i aixafa-la. Aquesta peça representa el cos de la neurona.IMG_5438

2.- Agafa la plastilina d’un altre color i afegeix extensions al cos de la cèl·lula. Aquestes extensions representen les dentrites.

 

3.- Agafa la plastilina d’un altre color i fes un xurro prim. Enganxa’l al cos de la cèl·lula per representar l’axó de la neurona.IMG_5439

 

 

IMG_54404.- A continuació, per representar el terminal sinàptic, afegeix una mica de plastilina d’un altre color al final de l’axó.

5.- Per acabar, agafa una petita boleta de plastilina i aixafa-la. Posa-la al mig del cos per representar el nucli de la cèl·lula.

img_5441-1.jpg

Tens a les teves mans una neurona, si vols pots jugar a demanar les parts de la neurona. Ara ja en saps una mica més…

img_5442.jpg

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s