Pantalles: ús saludable

Avui us volem parlar de la relació dels infants amb les pantalles (tauletes, ordinadors, mòbils, televisió…). Un tema que molts ens heu comentat que us preocupa i que està a l’ordre del dia. Nosaltres no tenim la vareta màgica amb la solució ideal però sí que hem fet una mica de recerca sobre el tema i us volem compartir algunes conclusions i pautes. Som-hi doncs!

pantalles

Actualment, vivim envoltats d’aparells tecnològics i, des del nostre punt de vista, no hem de donar-los l’esquena, ni evitar-los, però sí que cal revisar-ne el seu ús i adquirir una actitud responsable i curosa quan els utilitzem. Les tecnologies digitals han arribat per quedar-se i, per aquest motiu, cal conscienciar-nos de com utilitzem aquests aparells quan estem amb els nostres fills/es i reflexionar sobre quina relació volem que estableixin amb les pantalles. Són nadius digitals que han d’aprendre a fer-ne un ús saludable i aquesta és la nostra responsabilitat com a mares, pares i educadors. 

Per què cal fer un ús saludable de les pantalles?

La visió del món que ofereixen les pantalles és poc comprensible per l’infant. No pot agafar-la, ni tocar-la, ni experimentar-la, ni explorar-la… El seu abús torna a l’infant apàtic, passiu, sense iniciativa… Fa que l’infant perdi el protagonisme de la seva vida i en sigui només un espectador. 

Sovint, un mal ús de les pantalles impedeix la comunicació i, de retruc, un correcte desenvolupament del llenguatge. Moltes vegades, és una forma de solitud i aïllament que, a la llarga, pot portar greus problemes psicològics i emocionals. 

Cada vegada hi ha més estudis que evidencien quines són les conseqüències de l’abús de les pantalles en els infants:

 • Trastorns del llenguatge
 • Trastorns del son
 • Aïllament 
 • Dificultats de concentració
 • Baixa tolerància a la frustració

Les pantalles creen addicció? Per què?

Malauradament sí. L’addicció a les pantalles és un problema que va en augment en els últims anys, tant en la població infantil i juvenil com en l’adulta. L’exposició prolongada a les pantalles cada vegada és més freqüent i cal tenir en compte el perill que això comporta.

Les pantalles enganxen perquè el seu ús genera dopamina, la coneguda com “l’hormona de la felicitat”. Segons un article del Quadern Faros, de l’Hospital Sant Joan de Déu, la dopamina és l’hormona que ens empeny a agafar constantment el mòbil i la que alimenta l’anomenat circuit de recompensa cerebral. […] La dopamina circula pel nostre cervell i fa que una experiència sigui agradable. La gent vol saber què ha passat, quines són les últimes notícies i quan ho tenim ens proporciona una punxada de dopamina. Però això té un preu en el nostre cervell. El còrtex frontal s’encongeix si estem davant de pantalles durant un temps excessiu. […] Una persona que té el còrtex frontal encongit i una densitat de substància grisa més baixa, es torna més impulsiva, és més propensa a comportaments addictius, es mostra més agressiva i no pren decisions tan encertades perquè la seva capacitat per fer encadenaments lògics està alterada.

I no hi ha res a fer?

Gràcies a la plasticitat cerebral, no hi ha danys permanents als cervells dels infants sobreexposats a les pantalles. Aquests poden recuperar les seves capacitats mentals fent un ús saludable dels aparells tecnològics. Els infants han de jugar amb altres nens/es i amb adults. El joc és una eina molt poderosa d’aprenentatge i de comunicació i, per tant, totalment necessària durant la infància. Nenes i nens han de gaudir i aprendre de la interacció humana real i física. És essencial que les mares, els pares, els educadors, etc., mirin i parlin molt amb els seus fills/alumnes, que els hi ofereixin el millor regal de tots que és la seva PRESÈNCIA CONSCIENT. 

Com podem fer un ús saludable de les pantalles?

A continuació, us proposem 8 pautes per fer un ús saludable de les pantalles:

 • Els experts recomanen no fer servir pantalles abans dels dos anys, i introduir-les gradualment a partir d’aquest moment.
 • Cal evitar que un infant estigui sol davant una pantalla, és a dir, podem compartir amb ell/a una pel·lícula, un documental, un joc… sempre tenint en compte que el contingut sigui adequat.
 • És important no utilitzar pantalles a la nit. És el pitjor moment del dia perquè poden provocar insomni ja que la brillantor de les pantalles estimula l’activitat mental. A més, el vespre és el moment que moltes famílies poden estar tots junts parlant, jugant, explicant contes… Cal aprofitar-ho!
 • També cal evitar el seu ús durant els àpats per tal de poder gaudir del menjar i de la companyia. 
 • Potenciar i prioritzar el joc i les activitats de lleure que no impliquin l’ús de pantalles i que fomentin les relacions humanes i amb la natura.
 • Els adults fer un ús responsable de les tecnologies. Som els seus models.
 • Extingiu l’ús sistemàtic de les tecnologies per distreure els fills (al cotxe, al restaurant, a la consulta del metge, quan necessiteu temps per fer feines de la llar, etc.) i oferiu-los alternatives com jocs de falda, ninos o contes.
 • Cal configurar els aparells perquè els puguin fer servir amb seguretat, amb programes de control parental o creant diferents comptes d’usuaris, i així evitar que accedeixin a continguts inapropiats.

Bé, esperem que aquesta entrada us hagi ajudat. Només volem afegir que no sempre es pot fer tot tan perfecte com voldríem i, tot i així, no cal martiritzar-nos! Aquestes pautes són orientatives i, no seguir-les sempre, no significa que siguem mals educadors!

Gràcies i fins aviat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s